DDGS – zdrowa pasza białkowa dla bydła

Suszony wywar gorzelniany z substancjami rozpuszczalnymi jest doskonałą paszą dla zwierząt, zwłaszcza dla bydła. Produkt ten występuje głównie pod nazwą DDGS, która pochodzi z języka angielskiego. Suszony wywar powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu alkoholu etylowego lub biopaliw. Najczęściej używa się do tej produkcji ziaren kukurydzy, ale możemy spotkać również paszę z jęczmienia i pszenicy lub pszenżyta. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, czym charakteryzuje się ten surowiec i jak wpływa na efektywność hodowli!

Suszony wywar gorzelniany – wartości odżywcze dla bydła

Wywar zbożowy jest całkowicie wysuszony i charakteryzuje się bardzo dobrymi wartościami pokarmowymi. Przede wszystkim należy tutaj wspomnieć o tym, że wywar gorzelniany zawiera dużą ilość białka ogólnego: aż do 40% w suchej masie. Przy czym wywar z kukurydzy będzie miał większy poziom białka natomiast żytni nieznacznie mniej. Surowiec, o którym mowa zawiera łatwostrawne dla bydła białko, które ulega ograniczonemu rozkładowi w żwaczu. Jest to tak zwane białko chronione. Dzięki niemu ryzyko kwasicy jest obniżone do minimum. Pasza ta zawiera również:

  • duże ilości fosforu
  • witaminy z grupy B
  • biotynę

Jest to również pasza bogata w tłuszcz oraz włókna a przy tym zawiera małą ilością ligniny, dlatego charakteryzuje się tym samym wysoką strawnością. Suszony wywar odznacza się smakowitością, więc inne pasze o mniejszej smakowitości są również niejako przy okazji pobierane, co z kolei wpływa na zaspokojenie zapotrzebowania na wartości odżywcze.

Korzyści ze stosowania DDGS w żywieniu bydła

Aby mówić o skuteczności stosowania tej paszy należy podawać mieszankę treściwą w odniesieniu do 1 kg przyrostu masy ciała. Jeśli chodzi o krowy dojne powinny one otrzymywać mieszanki treściwe, gdzie udział suszonego wywaru wynosi około 35%. Suszony wywar gorzelniany pozytywnie wpływa na mleczność oraz zawartość tłuszczu w mleku. Obserwuje się też, że krowy z karmione DDGS dają mleko o znacznie obniżonym poziomie mocznika. Warto tutaj zwrócić uwagę, że wywar gorzelniany tak jak było to powiedziane powyżej, wyróżnia się wysoką strawnością składników pokarmowych. Zawiera ponadto drożdże oraz ich metabolity, które wiążą wodę, drobnoustroje chorobotwórcze i mytotoksyny. Szkodliwe substancje są wydalane z organizmu a ich miejsce zajmują pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które nie tylko obniżają pH przewodu pokarmowego, ale zapobiegają też występowaniu groźnych dla życia biegunek. Pasza ta nie należy do drogich surowców – jest łatwodostępna przez cały rok i bez problemu można ją magazynować. Ujednolicenie procesów produkcyjnych podczas wytwarzania etanolu to obecnie priorytet, dlatego nie ma obaw o to, czy dany produkt paszowy spełni wymagania hodowców. Można śmiało decydować się na różnych producentów paszy. Warto też wspomnieć, że obecnie zakażenie mytotoksynami jest praktycznie niemożliwie – normy Unii Europejskiej (bardziej niż amerykańskie) są bardzo restrykcyjne, a ścisłe kontrole szybko wykrywają wszystkie nieprawidłowości.

Może Ci się również spodoba